Juba 29. aastat järjest toimus Helsingis Mardilaat, mida korraldab Tuglase-selts. Viimastel aastatel on kombeks tutvustada lähemalt Eesti erinevaid piirkondi läbi väiketootjate/ettevõtjate. Käesoleval aastal oli väljas oma inimestega Haapsalu linn ja Läänemaa. Järgmisel, juubeliaastal, on oodatud Harjumaa oma väljapankeuga. Nelja Valla Kogu tegevtöötajad koos Põhja-Harju Koostöökogu, HEAKi, HOLi ja maavalitsuse esindajatega käisid kohapeal maad kuulamas, et end järgmiseks aastaks väga hästi ette valmistada.
Mõned pildinopped:
Lavakujundus Koidula kohvikus, kus toimusid muusikalised etteasted kui sõnavõtud
Õhtu enne avamist
Õhtu enne avamist
Laat on täies hoos
Siit algab Läänemaa osa
Kohvikunurgake
Ahjaa, laat toimub endises kaablitehases, mis on sadamast 15 minuti jalutuskäigu kaugusel Ruoholahti linnaosas.
9. mail kogunesid Eesti Leader tegevusgrupid Tallinna Lauluväljaku klaassaali, et kuulata Leaderiga seotud ettekandeid ja näidata/tutvustada oma tegevuspiirkonnas tehtavaid projekte.
Iga tegevusgrupile oli eraldatud "pesa", kuhu inimesed võisid tulla uudistama ja huvipakkuvate projektide kohta rohkem infot saama. Samas oli võimalus ka reklaamida eelseisvaid üritusi ning toimetusi.
Nelja Valla Kogu piirkonda esindasid MTÜ Vanamõisa Küla, Rebaseonu.ee OÜ ja EELK Laagrikeskus Talu inimesed. Vanamõisa "tüdrukud" Lilian ja Ene panid endale Muhu rahvarõivad selga ja krõbisevate präänikutega meelitasid inimesi meie juurde. Katrin Rebaseonu.ee´st lõikas parajateks tükkideks kodus suitsutatud singi, mis rahvale vägagi meele järele oli. Laagrikeskus Talu esindas Arne Timm, kes oma igapäevaelus aitab kaasa kooliõpilaste loodushariduse mitmekesistamisele.
Igast tegevusgrupist valiti välja üks projekt, mille juhtidega tehti kohapeal intervjuu. Meie omadest läksid kaamerate ette Vanamõisa Vabaõhulava ja Külade Talendivõistlus.
Suur aitäh kõigile, kes saatsid meile materjale, mida konverentsil osalejatele jagada ja tutuvustada ning eriline tänu Lilianile, Enele, Katrinile, Madisele ja Arnele.
21. aprillil kogunes Vääna Külakotta rahvas, kes juba tegelevad või kellel on mõtteis hakata tegelema ettevõtlusega toidu alal. Rääkima olid kutsutud inimesed Veterinaar- ja Toiduametist. Toiduosakonna piimahügieeni peaspetsialist Edward Sooba tegi ettekande nõuetest, mida on vaja täita, et toiduettevõtlusega üldse tegeleda saaks. Tutvust tehti erinevate mõistetega, mida tähendavad teavitamine ja mida tunnustamine, milliseid dokumente on vaja esitada jne. Teda assisteeris Harjumaa Veterinaarkeskuse juhataja Vladimir Vahesaar.
Lõunat pakkus meile Soome saatkonna peakokk Ants Uustalu koos kondiitrist elukaaslase Kertu Lukas´ega, kes Raplamaal veavad Ööbiku gastronoomiatalu. Toidud olid lihtsad aga väga-väga maitsvad.
Päeva teises pooles tutvustas Tegevuspiirkonna turismikaardistamise projekti eestvedaja Merle Laager, mis on tehtud ja mis teoksil.
Katrin Ossep ja Marek Rebane Rebaseonu.ee OÜ-st jätkasid Edward Sooba ettekannet praktiku silma läbi nii rääkides kui oma toodangut müües.
Minek Tartusse oli väga vaevaline ning peaaegu poleks meie noored osaleda saanudki, sest juhendaja, kes pidi kaasa sõitma, oli hõivatud ühe teise ürituse korraldamisega. Otsisime pikka aega uut juhendajat, kuid kõik, keda arvasime sobivat, olid samuti hõivatud muude tegemistega. Triin Lääne Tartust oli aga nii optimistlik, et nõudis noori osalema ka ilma juhendajata: neil seal täiskasvanuid inimesi küllaga, kes silma peal saab hoida. Nii saigi, et noored sõitsid oma vanemate nõusolekul omapead Tartusse ja jäid seminariga väga-väga rahule. Saadi uusi kogemusi ning palju tuttavaid, kellega peale seminarigi edasi suheldakse. Mida põnevat seal ette võeti, saab lugeda Mereli ettekandest ning ka hulga pilte tehti, kus näha noorte osalemislust.
Kui minek Tartusse oli vaevaline, siis tagasitulek ei jäänud sellele sugugi alla. Nimelt ostsid lapsed piletid Tallinna bussile varakult ära, kuid ometi jäid bussi pealt maha. Esimene ehmatus oli küll suur, kuid edukalt said olukorra lahendamisega hakkama, sest koju nad igatahes jõudsid.
Mõni nädal hiljem tegid osalejad väikese ettekande seminarist, mida esitati Kurtna kooli õpilasaktiivile ning arutleti, mida toredat saab KOHE koolielu säravamaks muutmiseks teha.
Oma vabast ajast ja vabast tahtest tuli hulk inimesi kokku Vääna Külakotta, et arutada teemade üle, mis nende sees podiseb ja välja tahab tulla. Rohkem esile kerkisid kaasamise ja koostöö, kohaliku toidu, väärt projektitaotluste ja paraku ka poliitika teemad. Teema algatajad koondasid enda ümber inimesed, kellele sama asi korda läheb ja kes kulpi kaasa liigutada tahab. Kuigi potid olid hajutatud üle külakoja üksteisest piisavalt kaugele, tekitasid kirglikud ja tulised vestlused terves majas ägeda olemise. Sihid sai uuesti silme ette ja edasiminek sõltub juba meist kõigist endist.
Aitäh kõigile osalejatele ja läbiviijatele Ivikale ja Robertile!
Hommikul kell pool 6 pole naljaasi kodust välja minna ja teise Eesti otsa sõitma hakata. Ometi üks seltskond arvas, et nii just tegema peabki ja õigesti tegid.
4. novembril toimus Võru lähedal Nursis Mahekonverents 2011. Üritus toimus Võrumaa Masinaühistu ruumides, mis algselt on olnud laut. Konverentisruumi sisustus oli laudale vastav: istuda sai kaltsuvaipadega kaetud heinapakkidel ning puupakkudest ja laudadest kokkulöödud pinkidel, "saali" nurgas nohistasid lambad ja parajal hetkel võtsid omalt poolt ka sõna. Konverentsi ajal podises keset ruumi teekatel, kus igaüks sai ise rüübet valada, kui olemine jahedaks läks. Saabumisel ja vahepaladena pakuti maitsvaid tooteid: tomatimoosi, koorkompvekke, viljakohvi, mett, juustu jne. Lõunapaus tehti õues, kus suurtest padadest tõsteti puulaastude peale tanguputru ja "kahvliks" anti kätte kah puuhalust noaga tõmmatud laastutükk. Lihtne ja odav. Kõrvale ja peale said võtta koorekastet, hapukurki, leiba (istehtud muidugi). Joogiks pakuti teed, piima ja hapupiima.
Võib jääda mulje, et konverents koosnes ainult söömisest. Nii see siiski ei olnud. Sõna võtsid inimesed alates põllumajandusministrist talupidajani välja. Vahepeale jäid teadurid ja uurijad, kes on pikalt ja laialt uurinud mahetootmise ja tavatootmise teel saadud saagikust ja selle kvaliteeti ja mahtu ja muid näitajaid. Põhjalik ülevaade anti erinevate jahudega küpsetatud saiast ja palju muudki veel.
Õhtu möödus Sepa talu õhtusöögilauas ja suitsusaunas. Loomulikult ei puudunud sepa talus ka sepatööd tutvustav osa.
Laupäeval Võru Spordikeskuses toimunud suurlaat ja toidukoolitus panid I le täpi peale. Toidukoolitust viis läbi Eesti Kulinaaria Instituudi asutaja Dmitri Demjanov ja Soome Saatkonna peakokk Ants Uustalu. Koolitusel tutvustati eestimaise tooraine kasutamise võimalusi euroopalikus köögis. Ja muidugi ei puudunud sealt söök. Pakuti veinis hautatud lambaliha kaneeliga maitsestatud pataadipüreega, kõrvale veel tükike sealihapirukat. Mmmaitsev.
15.-16. septembril toimus Viimsis konverents "Väljakutsed ja võimalused linnalähedastes maapiirkondades". Korraldajate hulgas oli ka Nelja Valla Kogu, peamiselt küll Deiw Rahumägi kehastuses. Kuna ilus jutt konverentsi kohta on juba valmis kirjutatud Meeri Klooreni poolt, siis blogis pikka juttu selle kohta ei tule.